lactància materna

Sabies que la lactància materna
promou una bona relació
entre els maxilars?

La lactància materna té enormes beneficis nutritius, immunològics i emocionals per al bebè. A més, afavoreix el posicionament correcte de les arcades dentàries i, amb això, una bona oclusió dentària (correcta relació entre dents superiors i inferiors).
Tots els nadons neixen amb una mandíbula “petita” en comparació amb el maxilar superior.
La succió del pit matern ajuda a “l´avanç” mandibular i amb això s'obté una millor relació entre el maxilar i la mandíbula. Els estudis indiquen que amb l´exercici dels músculs facials i de la mastegació que fa el bebè quan lacta, disminuïxen fins a un 50% els indicadors de maloclusions (mossegades incorrectes).
Posició de la mandíbula amb el pit i amb el biberó
Biberó: posició mandibular endarrerida
Pit: posició mandíbular avançada
La lactància materna també facilita la respiració nasal del bebè, ajuda a un correcte posicionament de la llengua i un bon desenvolupament de la musculatura oral, prevé patrons de deglución anormals, promou una correcta forma del paladar,  augmenta el flux salival, entre molts altres avantatges.
La majoria d’odontopediatres coincidim en la gran importància de la lactància durant els primers sis mesos materna per al desenvolupament correcte de la respiración, de la boca, de l’oclusió (mossegada), i la deglució (empassar-se els aliments) durant la infància.
Lactancia perllongada i càries
La lactància materna perllongada (després de l’any d’edat, si és diürna, i després de l’erupció de la primera dent de llet, si és nocturna) i la seva relació amb la càries és un tema molt controvertit.
En ser la càries una malaltia infecciosa multifactorial, estem convençuts que no existeix cap factor que l’ocasioni per si sol.
No obstant això, la majoria de mares que donen el pit a demanda durant la nit (moment de major susceptibilitat a l’atac bacterià perquè el flux de saliva és gairebé nul), no netegen les dents després de la presa, fet que augmenta el risc del bebè perquè es combinen l’absència d’higiene oral amb la presència d’un substrat sobre la superfície dental.
Hem d'afegir que existeixen també altres factors que poden augmentar el risc de càries tals com: nens que es desperten moltes vegades a la nit a menjar (pit o biberó); temps que el nen es dorm amb el líquid en la boca; consum d'aliments complementaris ensucrats, insuficient exposició de fluor; presència d´alteracions de l'esmalt (hipoplasia); transmissió primerenca de bacteris; entre uns altres.
Degut al fet que cada nen presenta un risc diferent de desenvolupar malalties (incloent-hi la càries), el professional ha d’identificar els nens d’alt risc per aplicar les estratègies preventives necessàries.
Els nostres consells sobre aquest tema són:
Copyright © www.odontologiaparabebes.com
dracamilapalma@odontologiaparabebes.com
WebDesignPietruschka